Translate

Лято


Екип Лято - ,,11В"










Антоан Петков- 11в


 

             Стефан Асенов - 11в


       


Мария Сталева - 11в

Богородица-кой празнува и защо се празнува

На днешната дата - 15 август, почитаме Успение Богородично - един от 12-те големи християнски празници, на който и православни, и католици почитат Пресветата Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище

Кой празнува:

На днешната дата имен ден празнуват всички, носещи имената Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава, Мариам, Мика, Мара, Маша, Мариан, Панайот

От къде идва:

Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията майка на небето се отнасят към IV век. За него споменават Августин блажени и Йероним, а Йерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази.

По кое време се празнува:

      От далечни времена празникът се предшества от 15-дневен пост. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.




В град Хасково се намира най-високата в света статуя на Света Богородица с Младенеца. Тя е открита през 2003 година, а през 2005 е вписана в книгата ''Световните рекорди на Гинес'', раздел ''Религия'' заради внушителните си размери - 32,8 метра височина. 
От 2009 година насам Монументът е в листата на Стоте национални туристически обекта в България с номер 72.


„Успение Богородично“ е православен храм в село Узунджово, община Хасково, България. Тя е най-голямата селска църква в България. Сградата е построена като джамия, преустроена в църква през 1906 година, след като Османската империя преотстъпва сградата на България. Олтарът и част от орнаментите, характерни за православието, са изградени през същата година. През 2007 година храмът е реконструиран и възстановен основно с помощта на Община Хасково.






Даниела Динкова

Празникът Голяма Богородица - обичаи и традиции

На Голяма Богородица, след тържествената литургия, в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите  си близки.

Родови срещи с курбан за живот, здраве, плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия:

Прясна питка, украсена с орнамент, пилешка каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

На този ден именици са Мария, Мара, Марияна ,Мариана, Мариян, Мариан, Марио.

Денят  е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й.

Стари поверия съветват на този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не остават ялови младите булки .

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно,  месал, кърпа и пари.

 

                                  Рецепта за Богородична питка

Необходими продукти:

Яйца – 3 бр. (единият жълтък за намазване)

Прясно мляко – 400 г

Кисело мляко – 4 с.л.

Мая – 30 г (1 кубче прясна)

Захар – 2 с.л.

Сол – 1 с.л.

Олио – 3 с.л.

Брашно – около 1200 г

Масло – 50 г (за намазване на корите)

Семена – за поръсване


Затоплете прясното мляко и сипете в купичка около една кафена чашка. Добавете захарта и маята, разбъркайте и поръсете с брашно. Оставете да се активира хубаво и да напълни купичката. Разбийте яйцата, като отделите единия жълтък в чаша и прибавите една лъжичка прясно мляко и малко олио за намазване на готовата втасала питка. При яйцата добавете киселото мляко, останалото прясно мляко и олиото. Пресейте брашното със солта и направете кладенче, изсипете яйчената смес и маята. Замесете хубаво гладко, еластично тесто, което е добре да намажете с олио, за да не хване кора, и покриете с фолио да втасва. Оформянето става по следния начин: разделете тестото на една голяма топка, една средна и една по-малка. От голямата топка тесто разточете три обли кори, намажете ги с масло без последната и разрежете на осем или на девет части (може и по-малко – зависи как искате да изглежда самата питка. Всяко листо разрежете по средата с остър нож и промушете острия връх отдолу нагоре. Средната топка тесто оформете на объл хляб и поставете по средата на тавата, която предварително може да застелите с хартия за печене. От малката част тесто оплетете плитки, като направите фитили и сплетете, а краищата отрежете. Листата поставете върху облата част, двете плитки отстрани. Оставете питката да втаса, покрита с домакинско фолио или кърпа, след което я намажете с разбития жълтък, мляко и олио. Поръсете със сусам или тиквено семе и печете в загрята фурна на 170 градуса за около 40-45 минути. 


 

The Feast of the Bogoroditsa – customs and traditions

On the Golqma Bogoroditsa, after the solemn liturgy, in the church

Consecrate ritual breads, which women then distribute for health and

For their deceased loved ones.

Family meetings with a sacrifice for life, health, fertile year, against Adversity and disease.

Traditional dishes:

Fresh bread decorated with ornaments, chicken porridge, boiled wheat, corn

And pumpkin. Watermelon and grapes are definitely eaten.

On this day the directories are Maria, Mara, Mariana, Marian,Mario.

The day is dedicated to the death of the Mother of God or her ascension.

Old beliefs advise on this day to avoid touching everything,

Which is red so that young brides do not remain barren.

Believers donate to the church candles, home-woven cloth, mesal,Towel and steam.

 

Рецепт торта Богородицы 

Необходимые продукты: Яйца – 3 шт. (один яичный желток для намазывания) Свежее молоко – 400 г Йогурт – 4 ст. Майя – 30 г (1 кубик фреш) Сахар – 2 ст.л. Соль – 1 ст. Масло – 3 ст. Мука – около 1200 г Сливочное масло – 50 г (для намазывания на коржи)Семена – для посыпки

Нагрейте молоко и вылейте в миску вокруг чашки кофе. Добавить сахар и дрожжи, перемешать и посыпать мукой. Оставь это хорошо активируйте и заполните чашу. Взбейте яйца, как отделить один желток в стакан и добавить чайную ложку молока и немного масла, чтобы намазать готовый дрожжевой хлеб. Добавьте яйца йогурт, оставшееся молоко и масло. Просеять муку соли и сделать углубление, влить яичную смесь и дрожжи. Месить хорошее гладкое эластичное тесто, которое хорошо смазать маслом, чтобы не возьмите корж и накройте фольгой, чтобы он поднялся.Формирование выглядит следующим образом Способ: разделить тесто на один большой шар, один средний и один поменьше. Из большого шара теста раскатать три круглых коржа, смазать их сливочного масла без последней и разрезать на восемь-девять частей (можно меньше – смотря как вы хотите, чтобы выглядел сам хлеб. Каждый лист разрезаем пополам острым ножом и прокалываем острый кончик снизу вверх. Сформируйте средний шар теста в круглую буханку и поместите в середину противень, который можно предварительно застелить пекарской бумагой. От из небольшой части теста заплести косички, сделав фитили и вяжем, а обрезать края. Поместите листья на закругленную часть, обе косы на стороне.Оставьте хлеб подниматься, накрыв пищевой пленкой или полотенце, затем смажьте его взбитым яичным желтком, молоком и маслом. Посыпать с кунжутом или тыквенными семечками и запекать в разогретой до 170 градусов духовке в течение около 40-45 минут.

 

Дженифър

Питка

 

Стефан 11 "в" клас

Sommer.

Heiß und sonnig.

Leute fahren ans Meer.

Radfahren und mit Freunden ausgehen.

Ich mag den Sommer.

 
 
 
 

 

 Линк за празника на града: 

https://youtu.be/ws2gwd-hGjQ


Няма коментари:

Публикуване на коментар