Translate

Зима

ЕКИП "Зима"

 








 
11.”б” клас



Магична Коледа в Димитровград


Дядо Коледа, Коледен базар, най-голямата елха в Европа и
 празнични фойерверки събират малки и големи на церемонията по запалване
 светлините на елхата в Димитровград. Коледната елха и цялата
 празнична украса в града по традиция грейва в началото на декември. Специално организиран за събитието Коледен базар
отворя врати с интересни и тематични украси за
 предстоящите празници. Занаятчийница, Пекарна,
 Фотаджийница, Поща, Гостилница и разнообразна програма 
 посрещат Дядо Коледа на площада в Димитровград. Местни
 търговци предлагат в Занаячийницата ръчно изработени
 коледни свещи и тематични сувенири от дърво, от Пекарната
 ухае на прясно изпечени гевречета и курабийки, а в Гостилницата
 се предлагат вкусна храна и греяно вино. Всеки желаещ 
 може да си направи снимка пред Фотаджийницата, за да
 запечата спомена от вълнуващото събитие, а Пощата на Дядо
 Коледа тази година отново очаква писмата с желания на
 малчуганите. Интересен и атрактивен за всички е кътът
 Коледа при баба, където жени от читалищата в общината
 пресъздават българските обичаи и подготовката за коледните
 празници, както и изработката на автентични сурвачки от дрян и
 естествени материали.
 Програмата от сцената следва духа на Коледа, където ефирни
 изпълнения показват танцьори, поднася се поздравление в стих към Дядо Коледа.







What is a pumpkin pastry and how to cook it?


Pumpkin pastry is a sweet pie, the filling of which consists of grated pumpkin and sugar. It is typical for Christmas. It is prepared as a twisted pie, from dough crusts that are rolled up, like cigars in a roll with even addition of the mixture of pumpkin, sugar and crushed walnuts.


Ingredients:
filo pastry sheets - 1 package pumpkin - 1 kg
walnuts - 200 g
oil - 1 cup
sugar - 250 g
cinnamon powder - 1 tsp. vanilla
powdered sugar

Preparation:
The pumpkin is cut, cleaned from its seeds with the help of a spoon, peeled and cut into pieces. Grate the pumpkin pieces on a coarse grater.
In a deep and wide pan, in half of the oil, stew the pumpkin, while stirring it occasionally until it softens. Remove it from the heat and add the sugar, cinnamon, vanilla and coarsely crushed walnuts.
 

 Take two filo pastry sheets and spread them with oil. Put the stuffing on the sheets and roll them up. Transfer them into a greased baking pan. Bake the pumpkin in a preheated oven at 360°F (180 degrees) for 40-45 minutes until it acquires a golden- brown color.
Once you remove it from the oven, spray it with a little cold water with sugar and wrap it with a towel.
When serving, the pumpkin pastry, it can be sprinkled with powdered sugar

by Irina Penkova 11. "b"

.


Christmas Carols in Bulgaria

,,Koleduvane” is a favorite custom of many Bulgarians which takes place on the night before Christmas. From midnight on December 25 until dawn groups of young Bulgarian lads enter all houses in their neighborhood to sing songs and perform specific rituals for prosperity, fertility and successful marriage. The preparation of that ritual starts on Saint Ignatius Day. This is the time when all men gather together and those who join the group for the first time learn Christmas carols from the other participants. Some of the carols performed during ,,Koleduvane” are based on folklore legends about The Blessed Virgin Mary. “The Mother of God lost her child Jesus soon after he was born. She started looking for him and met a group of ,,Koledari” on her way. Virgin Mary asked them whether they had met the Holy Infant. The crowd answered: We met him, but we didn't know he was God”, the lyrics of a traditional carol from the village of Pirgovo dedicated to that Christmas ritual reads
. The Christmas carols sang during the ,,Koleduvane” ritual are dedicated to each family member, to people of all ages, as well as to various crafts and vocations. One of those songs (created in Northwestern Bulgaria) is about a white-grey dove, which has been cooing for three whole days. An elderly abbot asked the dove why it was cooing for such a long time. The dove told the abbot that he would be visited by ,,Koledari” soon,this means that the magical power of God's blessing would reach him, too.

by Monika Andonova 11. "b"

Рождество в России      

Рождество Христово в России отмечают седьмого января. Это красивый семейный праздник. Символика праздника – ёлочные букеты, традиционые цвета – красный и зелёный.
День перед Рождеством получил название Сочельник, последний день великого поста. Это слово происходит от ритуальной пищи  – сочива – каши из пшениц с мёдом, орехами, фруктами. Всего на столе ставят 12 постных блюд  по числу апостолов. Среди них борщ, рыба, пироги с грибами, фасоль, картошка,голубцы с рисом, капуста, горох, блины, пшеничные лепёшки, компот из сушёных  фруктов.  Считается,что разнообразие и обилие еды – к удачному и щедрому году.
Вся семья садится за стол, когда в небе появляется первая рождественская звезда. В отличие от европейцев, которые отмечают  Рождество в кругу семьи, в России двери дома всегда открыт  для всех, кто хочет поделиться радостью.


от Моника Андонова 11. "Б"


Богоявление (Йордановден) – 6 януари в Димитровград


Йордановден е един от най-големите християнски празници, отбелязва се на 6 януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "мръсни дни", “поганци” или “Караконждуви дни”. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш, ще ти се сбъдне.
Има шествие до брега на река Марица, където архиерейският наместник отец Георги Тодев извършва традиционния ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните. За участниците в ритуала бива отслужена молитвата за здраве. Желаещите да скочат в студените води за спасяването на кръста се записват в църквата „Св. Димитър“.На брега на реката се раздават топъл чай и вино.









Няма коментари:

Публикуване на коментар